Youtube Videolarında Reklam Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Youtube Videolarında Reklam Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Youtube videolarında reklamlar kullanıcı için can sıkıcı boyutlarda olabiliyor. Ancak bunun temelinde bazı sorunlar yatıyor. Eğer bir içeriğinizin gerçekten özgün ve kaliteli olduğunu düşünüyorsanız ya da gerçek hedef kitlesiyle buluşturabiliyorsanız bunun bir önemi yoktur. Zaten hedef kitleniz içeriğinizi izlemek için doğru kişilerden oluştuğu için reklamlarla beraber içeriğinizi tüketecektir. Bu durumu daha stabil hale getirmek için Youtube izlenme satın almak diğer yeni abonelerin izlemelerini arttırmak için bir teşvik yaratabilir.

 

Ancak yine de reklam yerleşimi ile ilgili bazı temel faktörlerden söz etmek gerekiyor. Örneğin reklam yoğunluğu Youtube için en önemli öğelerin başında geliyor. Burada temel anlamda en dikkat etmeniz gereken şey videonuzun uzunluğu ve koyduğunuz reklam sıklığıdır. Bazı içeriklerde sıkça gördüğümüz ve oynatıcıda inanılmaz bir sarı renk yoğunluğunun olduğu reklamlar sinir bozucudur. Burada çoğu kullanıcı izlemeden videonuzdan çıkar.

 

Oysa süre bazında daha makul reklamlar yayınlanması çok daha yüksek kazançların kapısını aralar. Burada önemli olan nokta Youtube kriterlerine uygun hareket etmektir. Youtube izlenme satın al bölümünden alacağınız izlenmeler için de bu durum geçerlidir. Bunun yalnızca sayısal bir veri olmamasını, aynı zamanda size abone olarak geri dönmesini istiyorsanız reklamlarınızı optimize etmeniz şarttır.

 

Youtube Reklamları Kullanıcıyı Nasıl Etkiler?

 

Kullanıcı deneyimini en önemseyen firmalardan birisi olması sebebiyle Youtube tarafından yapılan bazı değişiklikleri göz önüne almak gerekiyor. Örneğin eskiden 10 dakikayı aşan reklamlar için yerleşim yapılabiliyordu. Bu durumda geçilebilir video reklamlar, geçilemeyen video reklamlar, sponsor kartları ve yer paylaşımlı reklamlar için uzunluk bu olmak zorundaydı. Şimdi ise 8 dakikanın üzerinde bir video için başına, sonuna ve video ortasına reklam yerleşimi yapılabiliyor.Bir bakıma Youtube para kazanma aktifleştirme işleminin ardından hızlıca reklamlarınızı gösterebileceğiniz bir video uzunluğundan söz etmek mümkündür.

 

Eğer çok fazla reklam gösterimi söz konusuysa ciddi bir kullanıcı kaybı yaşanabilir. Aboneleriniz abonelikten çıkabilir, katıl butonuyla ücretli üyeliklerden faydalanmak istemeyebilir ve size kazanç kaybettirebilir. Para kazanmanın altın kuralı çok reklam yerleştirerek bunları göstermeyi amaçlamak değil, içeriğin önüne geçmeyecek düzeyde reklam yerleştirerek makul ve düzenli bir gelir elde etmekten ibarettir. Bunun için kullanacağınız reklam modelleri ise şunlardır.

  • Görüntülü Reklamlar
  • Yer Paylaşımlı Reklamlar
  • Atlanabilir Video Reklamlar
  • Atlanamayan Video Reklamlar
  • Sponsorlu Kartlar

 

Youtube abone satın alma işleminin ardından zaten belirli bir kitleye hitap edeceğiniz için hiçbir koşulda gelir sorunu yaşamayacaksınız. Bunu avantaja çevirmek için abonelerinizin içeriklerle ilgili olduğunu unutmamanız şart. Onların amacı içeriklerinizi izlemek ve bu aşama da yerleştirilmiş reklamları izlemek olmalıdır. Tam tersini yaptığınız sürece hem yeni abonelerden uzaklaşmış hem de hedef kitlenizi kaybetmiş olacaksınız. Aşırı reklam gösteriminin pozitif hiçbir geri dönüşünün olmadığını söylemek gerek.

 

Youtube Premium Kullanıcıları Kazandırıyor Mu?

 

Youtube Premium ile beraber yayıncıların en merak ettiği noktalardan birisi bu oldu. Normal şartlarda kazanma eğrisi reklamların izleyiciyle buluşturulmasıyla mümkün oluyordu. Dolayısıyla Premium kullanıcıların reklam görmemeleri bu kazanç sistemi açısından negatif bir döngüye sebep oldu. En azından içerik üreticileri böyle düşünüyordu. Fakat Google çatı şirketi Alphabet yaptığı açıklamayla beraber mali raporları herkese açık bir biçimde paylaştı.

 

Toplam Premium kullanıcı sayısının 20 milyon civarında olduğunu ve dolayısıyla halen daha büyük çoğunluğun reklamları gördüğünün üzerine vurgu yaptı. Ayrıca Premium kullanıcıların reklam var olan içerikleri izlemesi doğrudan kazancı düşüren bir aksiyon değildir. Aksine Premium üyeler videoları izlediğinde ödedikleri ücretin belirli bir kısmından oluşturulan havuz sayesinde içerik üreticilerine belirli bir meblağ aktarılmaktadır. Yani teorik olarak videolarınızı izleyenlerin Premium olmaları ya da olmamaları sizin için bir anlam ifade etmiyor. Reklam gösterimi olsun ya da olmasın almanız gereken tutarı alabiliyorsunuz.

 

Youtube yorum satın alma sekmesinde yer alan hizmetten faydalandığınızda daha fazla kullanıcının sizin içeriklerinize ulaşması mümkün olacağı için kazacınızın katlanacağı aşikâr. Bunlar arasında da Premium kullanıcıların olmasında da hiçbir beis yoktur. Hatta bir bakıma Premium üyelerin nakit ödeme alışkanlıkları gereği kanalınıza destek olması, ücretli üyelik için katıl butonunu tercih etmeleri bile daha mümkündür. Bunu bir avantaj olarak görmek, reklam gösterimleri açısından size pozitif bir değer katabilir.

 

Youtube Reklamları Neye Göre Belirleniyor?

 

Her kategoriden içeriğe rastlayabileceğiniz dev bir platform olmasından dolayı Youtube para kazanma aşaması son derece keyifli olabilir. Herhangi bir içerik sınırlaması olmaksızın içeriklerinizi kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Yalnızca topluluk kurallarına uymanız ve yayın yaptığınız ülkede ve bölgede yasaklı içerikleri barındırmamanız önemlidir. Örneğin yaş kısıtlamaları bunun için ideal bir kısıtlama sağlar. Yetişkinlere yönelik bir içerik üretiyorsanız kesinlikle kanalınızın yaş kısıtlaması ayarlarını yapmanızı tavsiye ederiz.

 

Buna ek olarak reklamlarla kanalınızın aynı doğrultuda olması kazancınızı direkt olarak etkileyecektir. Örneğin kanalınızın kategorisi seyahat ise bu noktada bazı rehberler sunmak, tanıtımlar yapmak sizin için ideal reklam ağına ulaşmanız için önem teşkil eder. Zira yüksek reklam kazançları elde etmenin en önemli yolu budur. Doğru hedef kitleye ulaşarak içeriklerinizi sunmanız ciddi anlamda bir kazanıma dönüşür. Hedef kitlenizi oluştururken tabii ki Youtube beğeni satın al sekmesinden Türk takipçiler elde edebilirsiniz. Bunlar arasında kategorinizle ya da içeriklerinizle doğrudan ilgilenmeyen kişiler çıkabilir.

 

Yine de zamanla içeriklerinizi takip ederek abone olmaya devam etme potansiyelleri daha yüksektir. Ayrıca reklam verenlerin oluşturduğu havuz içerisinde binlerce reklam bulunduğunu ve bunların çeşitli kategorilere göre sınıflandırıldığını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden teknoloji ile ilgili bir kanalda bilgisayar reklamlı, otomotiv ile alakalı bir kanalda araba reklamı görme şansımız oluyor. Aynı zamanda kullanıcıların tekrar alışveriş yapmasını sağlayan remarketing sistemi kapsamında Google aramalarınıza göre reklamlarla karşılaştığınız için kategori farklı olsa bile özgün reklamlarla çıkabileceğini unutmamanız gerek.

 

Youtube Reklam Gösterimi Ne Kadar Kazançlı?

 

Tıpkı hedef kitle ile reklam uyumu için söylediğimiz gibi kategorik bazda da reklam kazançları farklılık gösterebilir. Bunu öğrenmek için Adsense sayfasını ziyaret ederek hangi kategorinin ne kadar kazandırdığını ortalama rakamlarla görebilirsiniz. Bunun haricinde reklam türleri, abonelerinizin reklam izleme alışkanlıkları, etkileşim yoğunluğunuz ve bunu takiben izlenme süreniz reklam gelirleri için önemli kıstaslara dönüşür.

 

İçeriğinizin kalitesiyle doğru orantılı olarak yayınlanan reklamların doğrudan içeriği izleyenlerin ilgisini çekmesi önemlidir. Bunu daha net bir biçimde görmek için reklam gösterimini arttırmaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Örneğin Youtube izlenme satın alma işlemi bunun için ideal sonuçlar verir. Ayrıca bunun tekil bir aksiyon olarak düşünmemelisiniz. Keza etkileşim izlenmenin tek başına yeterli olduğu bir adım değildir.

 

İzlenmeyle beraber yorum satın alabilir ve beğeni paketleri ile videolarınızı en ön plana çıkacak şekilde besleyebilirsiniz. Böylece Youtube abone satın almak kadar pozitif bir ivme yaratacak bir yükseliş yakalayabilirsiniz. Örneğin videolarınızın trende girmesi bunun için gayet olumlu bir etki gösterecektir. Buna ek olarak ise yorum ve beğeni ile birlikte oluşan algoritma yükselişi sizi önerilen videolar kapsamında daha da ön plana taşıyabilir.